Logo van Gemeente Dongen

Coronavirus

De Nederlandse corona-aanpak om is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het is daarom belangrijk om de maatregelen goed op te volgen. 

Actuele adviezen en maatregelen

De meest actuele adviezen en maatregelen zijn te vinden op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. De gemeenteraad wordt op de hoogte gesteld van de actuele zaken in Dongen rondom het coronavirus via een Raadsinformatiebrief Update Corona. Deze raadsinformatiebrieven kunt u hier teruglezen. 

Klik op onderstaande thema's om meer te lezen.

Ondernemers

Financiële hulp tijdens coronacrisis

Het kabinet biedt financiële hulp aan ondernemers die door de coronacrisis in nood verkeren. Deze maatregelen kunnen van toepassing zijn voor onder andere ondernemers, sportverenigingen en ZZP'ers en winkeliers in Dongen. Wat de maatregelen inhouden, voor wie deze van toepassing zijn en waar je de hulp kunt aanvragen lees je op deze pagina. 

Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie

Als ondernemer kunt u ook bij Station88 terecht voor meer informatie rondom de gevolgen voor uw onderneming in relatie tot het coronavirus. Station88 heeft interessante tools voor ondernemers, zoals bijvoorbeeld: Eerste Hulp bij Ondernemen, een Q & A met veel voorkomende ondernemersvragen, een Infographic waarin u in één oogopslag ziet waar u voor welke vraag terecht kunt én een uitgebreid online programma-aanbod.

Inwoners die hulp kunnen gebruiken

Hulp nodig?

  • Luisterend oor, advies of hulp: Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30 - 21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30 - 18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 - 16:00 uur.Of bel De Luisterlijn via 0900 - 0767, dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. 
  • Regionaal adviespunt: Kom jij, door de oproep thuis te blijven, in de problemen, die je niet opgelost krijgt met hulp van je buren of familie? Dan kun je het AdviesPunt van ContourdeTwern bellen. Het AdviesPunt is op werkdagen zowel telefonisch als per mail bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Ook de jongerenwerkers zijn hier bereikbaar. Telefoonnummer: (013) 549 86 46. E-mail: adviespunt@contourdetwern.nl
  • Online hulp aanbieden en vragen:Facebookgroep Dongen helpt elkaar! Via de Facebookgroep Dongen helpt elkaar! wordt hulp aangeboden en gevraagd. Je kunt lid worden van de groep om hulp te vragen of te bieden.
  • Heeft u financiële zorgen of schulden door corona? De coronacrisis raakt iedereen. Dreigt u door deze crisis in de financiële problemen te raken? Aarzel niet en vraag om hulp! U kunt de regievoerder schuldhulpverlening op verschillende manieren bereiken: Telefoon: Neem contact op via het algemene telefoonnummer (14 0162) en vraag naar de regievoerder schuldhulpverlening. U kunt het nummer bereiken tijdens openingstijden. E-mail: hulpbijfinancien@dongen.nl Meer info lees je op de website van De Entree

Ouders en kinderen

Met kinderen over corona praten

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende tijden. Leerlingen gaan niet naar school en we vermijden sociaal contact zoveel als mogelijk. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Als thuis de spanningen oplopen

De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips voor ouders, kinderen, gemeenten en professionals in de jeugdhulp, jeugdbescherming en Veilig Thuis.

Website

Op een makkelijke wijze wordt op de website https://corona.steffie.nl uitgelegd wat het coronavirus is en hoe je hiermee omgaat. Deze website kan hulp bieden bij de uitleg aan kinderen over het coronavirus. 

Mensen die moeite hebben met lezen

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het coronavirus best veel en complex zijn. Er is veel toegankelijke informatie voor deze mensen beschikbaar.

Taalhuis Dongen tijdens coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis kunt u contact opnemen met het Taalhuis Dongen. Zij kunnen u helpen met beter leren lezen, schrijven en rekenen of leren werken met een computer. Bekijk hier de contactgegevens. 

Animatie

Stichting Lezen en Schrijven heeft voor deze mensen een animatie gemaakt in begrijpelijke taal. Zodat ook deze groep (van 2,5 miljoen Nederlanders) kan voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Klik hier voor de animatie

Website

Op een makkelijke wijze wordt op de website https://corona.steffie.nl uitgelegd wat het coronavirus is en hoe je hiermee omgaat.

Afbeeldingen

De informatie is ook in begrijpelijke taal uitgelegd door middel van plaatjes. Bekijk de informatie hier.