Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Coronavirus

De Nederlandse corona-aanpak om is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het is daarom belangrijk om de maatregelen goed op te volgen.

Adviezen, maatregelen en nieuws
De meest actuele adviezen en maatregelen zijn te vinden op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Actuele informatie voor Dongen leest u op de pagina nieuws. De gemeenteraad wordt op de hoogte gesteld van de actuele zaken in Dongen rondom het coronavirus via een Raadsinformatiebrief Update Corona. Deze raadsinformatiebrieven kunt u hier teruglezen. 

Klik op onderstaande thema's om meer te lezen over bijvoorbeeld regelingen voor ondernemers, sporten tijdens corona of een bezoek brengen aan een horecagelegenheid.

Ondernemers

Financiële hulp tijdens coronacrisis
Het kabinet biedt financiële hulp aan onder andere winkeliers, horecagelegenheden, sportverenigingen en kappers die door de coronacrisis in nood verkeren. Er zijn in totaal 13 maatregelen. Deze maatregelen kunnen van toepassing zijn voor onder andere ondernemers, sportverenigingen en ZZP'ers en winkeliers in Dongen. Wat de maatregelen inhouden, voor wie deze van toepassing zijn en waar je de hulp kunt aanvragen lees je op deze pagina. 

Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie
Als ondernemer kunt u ook bij Station88 terecht voor meer informatie rondom de gevolgen voor uw onderneming in relatie tot het coronavirus. Station88 heeft interessante tools voor ondernemers, zoals bijvoorbeeld: Eerste Hulp bij Ondernemen, een Q & A met veel voorkomende ondernemersvragen, een Infographic waarin u in één oogopslag ziet waar u voor welke vraag terecht kunt én een uitgebreid online programma-aanbod.

Gratis coaching voor ondernemers
Ondernemers kunnen in 2020 gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Sporters

Sporten tijdens corona
Volwassenen mogen sinds 11 mei hun sporttrainingen in teamverband buiten op de club en in de openbare ruimte hervatten, mét 1,5 meter afs tand. Daarnaast moeten zij de hygiëneregels van het RIVM in acht nemen. Dat is voor alle sportliefhebbers goed nieuws! Om te borgen dat aan de RIVM-richtlijnen voldaan kan worden heeft NOC*NSF samen met het ministerie en de sportbonden een protocol ‘ verantwoord sporten’ opgesteld. Hierin staat waaraan verenigingen en/of sportaanbieders moeten voldoen. Degene die de sportactiviteit organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor het handhaven van dit protocol. Met elkaar proberen we ervoor te zorgen dat dit in de praktijk slaagt. U kunt dit protocol vinden op de website van NOC*NSF.

Adviezen
Buitensportverenigingen kunnen hun eigen sportaccommodatie gebruiken om in de buitenlucht hun trainingen aan te bieden. Wanneer verenigingen of sportaanbieders geen eigen buitenlocatie hebben is het toegestaan om in de openbare ruimte te sporten. Hierbij moeten ze de kabinetsadviezen in acht nemen; vermijd drukke plekken, houd 1,5 meter afstand en
volg de hygiënemaatregelen van het RIVM op.

Meer informatie
Heeft u vragen over de maatregelen rondom sport?
Neem dan contact op met Nathalie Verdult via nathalie.verdult@dongen.nl.

Horecabezoekers

Horeca bezoeken? Dit zijn de richtlijnen:

 • Je moet vooraf of bij binnenkomst reserveren.
 • Het personeel doet een gezondheidscheck. Dit zijn vragen over jouw gezondheid.
 • Je krijgt een vaste zitplaats toegewezen. 
 • Het personeel vraagt om jouw contactgegevens ten behoeve van de uitvoering van een eventueel bron- en contactonderzoek voor de GGD.
 • De eet- en drinkgelegenheid kan 14 dagen gesloten worden bij vaststellen van besmettingen.

Uitvragen gegevens
Als bezoeker moet u toestemming geven voor verwerking en overdracht van de gegevens. Het gaat om de volgende gegevens:

 • volledige naam;
 • datum, aankomsttijd en tafelnummer;
 • e-mailadres;
 • telefoonnummer;
 • toestemming.

Deze gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden.

Daarnaast geldt:

 • Houd 1,5 meter afstand tot andere gasten, na de gezondheidscheck mogen medewerkers wel binnen 1,5 meter bedienen, maar respecteer zoveel mogelijk ‘social distancing’ 
 • Aan een tafel mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
 • Aan een bar mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
 • Op het terras mag je alleen zitten, niet staan
 • Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt; je kunt geweigerd worden
 • Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op
 • Was bij binnenkomst en na toiletbezoek grondig je handen
 • Betaal indien mogelijk contactloos (pin of mobiel).

Informatie over de aanvullende huisregels van de Dongense horeca vind je op de websites van de betreffende ondernemers en op www.horecadongen.nl

De Dongense horecaondernemers verwelkomen je graag!

Inwoners die hulp kunnen gebruiken

Hulp nodig?

 • Luisterend oor, advies of hulp: Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30 - 21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30 - 18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 - 16:00 uur.
 • Regionaal adviespunt: Kom jij, door de oproep thuis te blijven, in de problemen, die je niet opgelost krijgt met hulp van je buren of familie? Dan kun je het AdviesPunt van ContourdeTwern bellen. Het AdviesPunt is op werkdagen zowel telefonisch als per mail bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Ook de jongerenwerkers zijn hier bereikbaar. Telefoonnummer: (013) 549 86 46. E-mail: adviespunt@contourdetwern.nl
 • Online hulp aanbieden en vragen: Facebookgroep Dongen helpt elkaar! Via de Facebookgroep Dongen helpt elkaar! wordt hulp aangeboden en gevraagd. Je kunt lid worden van de groep om hulp te vragen of te bieden.
 • Heeft u financiële zorgen of schulden door corona? De coronacrisis raakt iedereen. Dreigt u door deze crisis in de financiële problemen te raken? Aarzel niet en vraag om hulp! U kunt de regievoerder schuldhulpverlening op verschillende manieren bereiken: Telefoon: Neem contact op via het algemene telefoonnummer (14 0162) en vraag naar de regievoerder schuldhulpverlening. U kunt het nummer bereiken tijdens openingstijden. E-mail: hulpbijfinancien@dongen.nl Meer info lees je op de website van De Entree

Ouders en kinderen

Met kinderen over corona praten
Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende tijden. Leerlingen gaan niet naar school en we vermijden sociaal contact zoveel als mogelijk. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Als thuis de spanningen oplopen
De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips voor ouders, kinderen, gemeenten en professionals in de jeugdhulp, jeugdbescherming en Veilig Thuis.

Website
Op een makkelijke wijze wordt op de website https://corona.steffie.nl uitgelegd wat het coronavirus is en hoe je hiermee omgaat. Deze website kan hulp bieden bij de uitleg aan kinderen over het coronavirus. 

Mensen die moeite hebben met lezen

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het coronavirus best veel en complex zijn. Er is veel toegankelijke informatie voor deze mensen beschikbaar.

Taalhuis Dongen tijdens coronacrisis
Ook tijdens de coronacrisis kunt u contact opnemen met het Taalhuis Dongen. Zij kunnen u helpen met beter leren lezen, schrijven en rekenen of leren werken met een computer. Bekijk hier de contactgegevens. 

Animatie
Stichting Lezen en Schrijven heeft voor deze mensen een animatie gemaakt in begrijpelijke taal. Zodat ook deze groep (van 2,5 miljoen Nederlanders) kan voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Klik hier voor de animatie

Website
Op een makkelijke wijze wordt op de website https://corona.steffie.nl uitgelegd wat het coronavirus is en hoe je hiermee omgaat.

Afbeeldingen
De informatie is ook in begrijpelijke taal uitgelegd door middel van plaatjes. Bekijk de informatie hier.

Expats (information in English)

You can find English information about the coronavirus and the Dutch situation at government.nl

Corona portal for Internationals launched
During this Corona-crisis, it is important to help each other out as much as possible. Finding information on initiatives that lighten up the day, having the possibility to get in (virtual) touch with others, get informed by the latest Dutch news, translated into English.  These are just some examples that can be found on the designated Corona-portal by Holland Expat Center South, which has been set up for and with the International community here in Brabant. Have a look at https://www.hollandexpatcenter.com/corona-portal/  This website is a joint initiative of Municipality Eindhoven (Holland Expat Center South), Brainport Eindhoven, TU/e, Fontys and High Tech Campus Eindhoven in collaboration with Expat Spouse Initiative and Eindhoven365.