Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Dongen

Opgeknapt centrumgebied: 3 vragen aan Sander Spiering

donderdag 19 november 2020

Er is veel veranderd in de openbare ruimte in het centrum de afgelopen jaren. Kun je eens een korte samenvatting geven?

“Het centrum heeft veel meer sfeer gekregen en nodigt uit tot ontmoeting. Door de toepassing van warme, gebakken materialen en een uitgekiend netwerk aan (wandel)paden en bankjes, zie je meer mensen even een ommetje maken of verblijven in het park. Ook sporters hebben park Vredeoord en het Wilhelminaplein gevonden en maken gebruik van de ruimte en het podium in het park. Park Vredeoord en het Wilhelminaplein zijn door het verwijderen van de Nieuwstraat nu één geheel geworden en vormen zo een fraaie groene ruimte in het hart van Dongen. Het centrum is levendiger geworden en is nu veel meer een verblijfs- dan een doorgangsgebied. Met recht kan ik zeggen dat het centrumgebied de afgelopen zeven jaar een totale metamorfose heeft ondergaan. Van een gebied dat aan het verpauperen was tot een verzorgde omgeving met kwaliteit."

Wat merken bezoekers en ondernemers van deze veranderingen?

“De parkeervoorzieningen bij Binnenhoven, omgeving Looiershof en Wilhelminaplein zijn ruimer van opzet geworden. Er is gekozen voor gladde bestrating met een minimum aan hoogteverschillen, zodat je ook met je winkelwagentje gemakkelijk bij de auto kunt komen. Het Looiersplein is veranderd van een saai rechthoekig plein in een gezellige ruimte met bloeiende planten en zitgelegenheid, wat bijdraagt aan een positieve winkelbeleving. Het is nu een aantrekkelijk winkelgebied met voldoende en ruime parkeervoorzieningen, die ook nog eens gratis zijn.”

Hoe hebben jullie bepaald hoe het centrum er uit moest komen te zien?

“In één van de eerste bijeenkomsten met bewoners en ondernemers over de aanpak van het centrum hebben we
de aanwezigen gevraagd wat voor centrum ze in Dongen wensten. De uitkomst was dat men graag het dorpse karakter wilde behouden en geen behoefte had aan design of andere moderne invulling. Ik denk dat we door het gebruik van authentieke, gebakken materialen en degelijk straatmeubilair zonder poespas, het dorpse karakter met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling hebben kunnen vormgeven. Ook de herplant van de volwassen (dak)platanen heeft daar toe bijgedragen.”

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2020/11/nieuwsitem/opgeknapt-centrumgebied-3-vragen-aan-sander-spiering.html