Logo van Gemeente Dongen

Start inschrijving Tiny Houses Tiny Beljaart

donderdag 17 juni 2021
Start inschrijving Tiny Houses Tiny Beljaart

Wie worden de bewoners van de nieuwe woonlocatie Tiny Beljaart in Dongen? De inschrijving voor avontuurlijke Tiny Houses en zelfbouwwoningen is vanaf vandaag geopend. Uiterlijk 1 september kunnen geïnteresseerden zich met een plan voor een woning inschrijven. Het bouwen dan wel plaatsen van de woningen is al gepland voor begin 2022. Inschrijven kan via www.minitopia.eu/tiny-beljaart 

Wethouder Eline van Boxtel is enthousiast over de komst van Tiny Beljaart in Dongen. “Ik ben erg trots dat we als gemeente dit project mede mogelijk maken. Het is een nieuwe woonvorm in Dongen. Het geeft inwoners de kans om innovatief en betaalbaar te wonen. We kijken erg uit naar de aanmeldingen” aldus wethouder Van Boxtel. De gemeente Dongen benaderde Rezone om het project te realiseren.

Over Tiny Beljaart

Tiny Beljaart is rustig en kleinschalig wonen in een collectieve groene tuin. In deze nieuwe wijk komen 8 tot 10 woningen losjes in het landschap te staan, afhankelijk van de plannen die worden ingediend. De toekomstige bewoners spelen een actieve rol in de opzet van de wijk. Zij kunnen meewerken aan het groenplan en sociale initiatieven ontplooien. Zo behoort een gezamenlijke moestuin of voedselbos tot de opties. En is het delen van vervoersmiddelen een ander goed voorbeeld. Ontwerpbureau Rezone, bekend van de woonlocatie Minitopia in ’s-Hertogenbosch, begeleidt het gehele proces van inschrijving tot en met oplevering van de woonlocatie in opdracht van de gemeente Dongen. De gemeente zorgt voor de voorfinanciering van 135.000 euro. Dat bedrag wordt over de komende tien jaar terugbetaald door de initiatiefnemers. Tijdens de uitvoering zal de gemeente ook betrokken zijn bij Tiny Beljaart.

Welke woningen komen in aanmerking

Bij Tiny Beljaart passen compacte, innovatieve woningen die een bijzonder uiterlijk hebben. Denk aan unieke gevels, inventief materiaalgebruik en/of een uitgesproken kleurenpallet. Duurzame toepassingen hebben de voorkeur. Het grondgebruik van de woningen mag maximaal 50 m2 zijn, en het bruto vloeroppervlakte 70 m2. Alle woningen dienen demontabel of verplaatsbaar te zijn. Bewoners kunnen namelijk tien jaar op Tiny Beljaart wonen. 

Voor wie?
Tiny Beljaart mikt vooral op starters op de woningmarkt, omdat zij met moeite aan een woning kunnen komen op de huidige woningmarkt, maar andere geïnteresseerden zijn zeker welkom om een plan in te dienen. 
 
Over de initiatiefnemers ontwerpbureau Rezone
Achter de opzet en ontwikkeling van Tiny Beljaart zit het ontwerpbureau Rezone, bekend van de experimentele woonlocatie Minitopia in Den Bosch. Op deze tijdelijke locatie bracht Rezone voor het eerst nieuwe woonvormen samen. Nu staan er 30 eigenzinnige woningen die allemaal een verpersoonlijking van de bewoner(s) zijn. Minitopia is daarmee hét toonbeeld van innovatief, duurzaam, sociaal en betaalbaar wonen. Inmiddels ontwikkelt Rezone ook woonlocaties in Sprang-Capelle en Eindhoven en lopen er gesprekken met diverse andere gemeenten. 
 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/2021/06/nieuwsitem/start-inschrijving-tiny-houses-tiny-beljaart.html