Logo van Gemeente Dongen

Waterschap plaatst valklemmen voor muskusratten in EVZ: houd uw hond aan de lijn

maandag 10 januari 2022
Waterschap plaatst valklemmen voor muskusratten in EVZ: houd uw hond aan de lijn

Deze week worden zo’n 20 valklemmen voor muskusratten uitgezet in het water van de Ecologische  Verbindingszone (EVZ) van Dongen. Ter plaatse worden borden geplaatst om mensen die daar hun hond uitlaten extra te waarschuwen.

In het gebied geldt structureel een verbod op loslopende honden. Het is extra belangrijk om hier de komende periode ook daadwerkelijk gehoor aan te geven. Zolang de honden aan de riem blijven, is er geen gevaar om in een klem terecht te komen. Alle klemmen worden onder de waterlijn geplaatst. Gevaar ontstaat er als honden gaan zwemmen en uit het water op de kant klauteren. Voorkom dus dat uw hond gaat zwemmen en neem geen risico! Houd uw hond aan de lijn!

Aanpak muskusratten

Waterschap Brabantse Delta plaatst de klemmen voor de vangst van muskusratten. Dit is een knaagdier ter grootte van 25 tot 40 centimeter dat schade toebrengt aan oevers, dijken en kaden. Ze knagen aan waterplanten en rietkragen en die geven de oevers stevigheid. Ook graven ze gangen en ’s winters maken ze burchten van gras en riet. Als er teveel muskusratten in de EVZ zijn, kalven de oevers af en zakken ze in. In Brabant zijn zo’n 30 vangers van muskusratten actief in opdracht van een waterschap. Sinds 2017 geldt voor landen van de Europese Unie de plicht om de groei van populaties van muskusratten in de natuur aan te pakken.

Locatie en duur

De klemmen in de Dongense EVZ worden geplaatst in de sloten vanaf de Bolkensteeg richting enerzijds de Procureurweg en anderzijds richting Watersticht (zandpad Klein Dongenseweg naar watertoren). Waterschap Brabantse Delta verwacht dat de klemmen in elk geval de komende twee maanden moeten blijven worden geplaatst. Nadere informatie hierover volgt.
 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.dongen.nl/actueel/nieuwsbericht/archief/2022/01/nieuwsitem/waterschap-plaatst-valklemmen-voor-muskusratten-in-evz-houd-uw-hond-aan-de-lijn.html