Logo van Gemeente Dongen

PMD inzameling aan huis

Wekelijks wordt huis-aan-huis in Dongen, ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart uw PMD-afval opgehaald. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankkartons.

Waar en wanneer aanbieden?

PMD kunt u elke week aanbieden op de bekende clusterplaats in uw straat. PMD verzamelt u in speciaal daarvoor bestemde doorzichtige, gerecyclede plastic zakken, die gratis te verkrijgen zijn bij supermarkten, Karwei, Boerenbond, de milieustraat en in het gemeentehuis. Zorg dat u de zak goed dichtknoopt!

Op www.mijnafvalwijzer.nl of in de 'Afvalwijzer app' ziet u wanneer PMD bij u in de straat wordt opgehaald. Heeft u geen beschikking over internet of smartphone? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 0162. U ontvangt dan een papieren uitdraai van uw persoonlijke afvalkalender.

Waar haal ik de gratis zak?

PMD moet aangeboden worden in de daarvoor bestemde zak. U kunt gratis nieuwe zakken halen bij de supermarkten in de gemeente Dongen, bij de milieustraat, de centrale balie in het gemeentehuis, bij de Karwei en Boerenbond.

Wat mag wel en niet in de zak?

Weet u niet wat er wel en niet in de PMD-zak mag? Kijk dan in de Afvalwijzer app of op www.afvalscheidingswijzer.nl.

Minder afval, meer grondstoffen

De meest recente Dongense cijfers geven aan dat gemiddeld 170 kilo restafval per inwoner per jaar wordt ingezameld. Iedere gemeente in Nederland heeft de opdracht om vanaf 2025 het restafval terug te dringen naar 30 kg per persoon. Dit is een flinke uitdaging die wij alleen samen met u kunnen bereiken. Door wekelijks uw PMD op te halen, wordt het voor u nog makkelijker om afval beter te scheiden. Door PMD apart in te zamelen zorgen we samen voor minder restafval. Minder restafval is beter voor het milieu en goedkoper. Restafval wordt verbrand en dit is een dure verwerking. 

Wat gebeurt er met mijn PMD-afval?

PMD wordt na inzameling weer gesorteerd en zijn zo alle drie geschikt om hergebruikt te worden.
•    Plastic is een grondstof voor verschillende textielproducten, zoals T-shirts, sjaals, truien en matrassen. 
•    Gerecycleerd aluminium wordt gebruikt voor de productie van verschillende materialen, van nieuwe metalen verpakkingen tot nieuwe fietsen. Ook wordt het gebruikt in de transportsector en in de bouw. 
•    Karton van drankkartons wordt onder meer gerecycled tot nieuwe papier- en kartontoepassingen, zoals tissueproducten, kartonnen dozen en papieren zakken.