Logo van Gemeente Dongen

Blad verzamelen in bladkorven

Het is weer herfst. Een mooie periode, maar ook een periode waarin er veel blad van de bomen valt. Van medio oktober tot aan Kerst proberen we de overlast van het gevallen blad zoveel mogelijk te beperken. We plaatsen en legen dit jaar 86 bladkorven en maken de straten zoveel mogelijk bladvrij. Bekijk de film 'Herfst in Dongen' of de Infographic bladkorven (jpeg) voor meer informatie.

Locaties bladkorven

Bekijk de kaart voor de locaties van de bladkorven. 

Bladkorven

U kunt het gevallen blad verzamelen in één van de 85 bladkorven die medio oktober geplaatst worden. Om het gebruik van de bladkorven in goede banen te leiden, vragen wij uw aandacht voor onderstaande punten:

  • De bladkorven zijn bedoeld voor het verzamelen van bladeren die van gemeentelijke bomen in uw tuin vallen. Belangrijk is dat er alleen bladeren in de bladkorven gedeponeerd worden. Dus geen ander (groen)afval zoals bijvoorbeeld snoeiafval! Dit is te grof en kan niet opgezogen worden door de machine.
  • Het leegmaken van de bladkorven gebeurt 1 keer per week, op enkele locaties 2 keer per week.
    Let op:
    • Losse bladhopen naast de korven worden wegens tijdgebrek niet meegenomen.
    • Wanneer wordt geconstateerd dat er niet alleen blad in de korf zit, wordt deze niet leeggemaakt. De korf wordt pas weer leeggemaakt, wanneer al het andere materiaal dan blad eruit verwijderd is.
  • De locaties zijn gekozen op basis van ervaringen uit voorgaande jaren. Het kan zijn dat u voorgaande jaren een bladkorf in uw straat had staan en nu niet meer. De reden hiervoor is dat is gebleken dat deze korf niet voldoende of niet op een juiste manier werd gebruikt.
  • Tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid.

Blad als tuinbemesting

Blad wordt vaak gezien als afval dat uit de tuin verwijderd moet worden. Op het gazon of in de vijver is dat ook het geval, maar blad tussen de beplanting is een prima grondbedekking. Een laag van maximaal 10 centimeter blad is uitstekend geschikt om vaste planten te beschermen tegen de vorst en het tegengaan van onkruid. Ook is het een goede leefomgeving voor onder andere wormen en vogels.

Blad als compost

Ook kan het gevallen blad (met uitzondering van eiken- en beukenblad) gecomposteerd worden. Dat werkt als volgt: verzamel de natte bladeren (of zelf nat maken) in een vuilniszak met een handje kalk er doorheen (dit versnelt het verteringsproces en verhoogt de zuurgraad). Stamp daarna het blad aan en bind de zak dicht. Knip enkele gaatjes in de zak en zet de zak weg tot het voorjaar. U heeft dan een prachtige bladcompost die u tussen de beplanting uit kunt strooien.

Meer informatie

Heeft u vragen of meldingen over een bladkorf? Gebruik dan Fixi om dit door te geven. Let op: tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid. Heeft u een locatieverzoek? Wij nemen uw verzoek mee voor het volgende seizoen. Laat het ons weten door contact met ons op te nemen.