Logo van Gemeente Dongen

Oekraïne

Laatste update: 31 maart 2022

Vanwege de oorlog in Oekraïne krijgt de gemeente veel vragen over mogelijke hulpverlening. We proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en verwijzen soms naar landelijke initiatieven. Nieuwsartikelen leest u op de pagina nieuws.

Opvang vluchtelingen in Dongen

Momenteel vluchten veel inwoners uit Oekraïne naar een veilige plaats. En dit aantal neemt iedere dag toe. Een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft vanuit de Rijksoverheid de opdracht gekregen om begin maart 2022 1.000 opvangplekken te organiseren en heeft hiervoor alle gemeenten in de regio benaderd. De gemeente Dongen brengt hiervoor de opvangmogelijkheden in kaart. Op dit moment biedt de gemeente Dongen op meerdere plekken opvang aan, o.a. bij locatie Dongepark van Mijzo en Glorieux. 

Ik wil iets doen!

U kunt uw vraag, hulpaanbod of opmerking mailen naar: oekraine@dongen.nl. Op deze manier kunnen we vragen en initiatieven centraal in beeld brengen en eventueel aan elkaar koppelen.

Ik wil spullen doneren

Bij Eagle Shelter (Crispijnhof 9, Dongen) staan vrijwilligers klaar om de spullen in ontvangst te nemen. Eagle Shelter vraagt om eerst te bellen naar 06 - 38226683 voordat u spullen brengt. 

Let op: er is op dit moment voldoende (winter)kleding en speelgoed. Er is alleen nog vraag naar: pyjama's, nieuw ondergoed en sokken voor volwassenen, zomer dameskleding in maat XS en S, zomer herenkleding in maat S en M en kinderkleding vanaf maat 158

Mocht er een tekort of overvloed aan bepaalde spullen zijn, dan geven we dat aan op deze pagina, op www.facebook.nl/gemeentedongen of op www.facebook.com/EagleShelterDongen. Hartelijk dank voor uw hulp!

Ik wil me aanmelden als vrijwilliger

De inzet van vrijwilligers wordt gecoördineerd door Vluchtelingenwerk, locatie Dongen. U kunt contact opnemen met Monique Wevering, teamleider participatie & integratie Dongen van VluchtelingenWerk Nederland, via 06 - 20570925 (bereikbaar: ma – di – wo hele dagen).

Ik ben ondernemer en wil helpen

Neem hiervoor contact op met Sabine van Dooren via 06 - 11725952 of mail naar oekraine@dongen.nl. We realiseren ons dat ondernemers het de afgelopen tijd niet makkelijk hebben gehad door de coronamaatregelen. Daarom willen we benadrukken dat uw eventuele inzet zeker niet kosteloos hoeft te zijn. Mocht u iets extra of meer willen doen, dan mag dat uiteraard altijd.
Heeft u ideeën over hoe u wilt of kunt helpen dan horen we het graag!

Opvang vluchtelingen

Wilt u zelf onderdak of hulp bieden? Dit kan via Vluchtelingenwerk Nederland.

Ik bied vluchtelingen een plek in mijn huis aan, moet ik dit melden?

Meer informatie is de vinden op de website van gemeente Tilburg.

Landelijke en regionale initiatieven

Overige vragen

Op dit moment kan de gemeente nog niet alle vragen beantwoorden. Er is nog geen volledig beeld van de ontwikkelingen. De komende tijd blijft de gemeente volgen welke hulp en ondersteuning vanuit Dongen nodig is. Op deze pagina houden we u op de hoogte. Kijk voor de laatste landelijke updates op de website van Rijksoverheid. Voor informatie over onze nationale veiligheid, bezoek de website van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.