Logo van Gemeente Dongen

Hulp voor ondernemers tijdens coronacrisis

Als ondernemer komt er door corona veel op u af. Zakelijk en persoonlijk. De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Er zijn ook regelingen als u persoonlijke problemen heeft, bijvoorbeeld financieel of psychosociaal. Daarnaast kunnen ondernemers bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Op deze pagina zetten we de belangrijkste informatie op een rij. Een soort wegwijzer voor ondernemers naar hulp en ondersteuning.

Liever persoonlijk contact? Bel of mail dan met de accountmanager bedrijven Sabine van Dooren 06-11725952 of stuur een e-mail naar ondernemers@dongen.nl
 

Financiële hulp en regelingen

Alle regelingen op een rijtje

In het overzicht van Station88 leest u meer over o.a. de NOW, Tozo, de TONK, TVL en de corona calculator. Vanuit het overzicht met alle regelingen voor ondernemers kunt u doorklikken naar de juiste instantie. Het overzicht is van Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

  • Tozo levensonderhoud: Met de tozo helpt de overheid zelfstandig ondernemers (o.a. zzp’ers) om hun bedrijf voort te zetten. Ondernemers kunnen een financiële ondersteuning krijgen. De uitvoering van de regeling voor ondernemers uit Dongen gebeurt door de gemeente Tilburg. Aanvragen doet u via de website van de gemeente Tilburg
  • Tozo lening voor bedrijfskapitaal:  De lening voor bedrijfskapitaal kan tot maximaal € 10.157. Heeft u de maximale lening voor bedrijfskapitaal van € 10.157 al ontvangen? Dan kunt u niet nogmaals een lening bedrijfskapitaal aanvragen. Heeft u een lager bedrag aan bedrijfskapitaal aangevraagd? Dan kunt u nog een aanvullende lening aanvragen, waarmee u de lening aanvult tot maximaal € 10.157.

Bedrijfskapitaal

Behalve de TOZO-lening voor bedrijfskapitaal, zijn er nog twee andere mogelijkheden voor een lening:

Stoppen met uw bedrijf

Misschien overweegt u om te stoppen met uw bedrijf. Bent u ouder bent dan 55 jaar en overweegt om te stoppen? Dan kunt misschien een IOAZ-uitkering krijgen. Een IOAZ-uitkering vraagt u aan bij Ondernemersadvies Tilburg.

Laag inkomen

Voor mensen met een laag inkomen heeft de gemeente Dongen minimabeleid. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij financiële problemen. Of financiële hulp voor kosten die u zelf niet kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan schoolartikelen of een sportabonnement voor kinderen. Ook is er de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten), waarvoor u misschien in aanmerking komt. Meer informatie over (financiele) hulp bij een laag inkomen leest u hier

Op de rand van faillissement? WHOA biedt uitkomst.

Zonder instemming van alle schuldeisers toch een akkoord bereiken op een schuldregeling. Met de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan dit. De wet is op 1 januari 2021 ingegaan. U leest hier hoe dit akkoord werkt.

Hulp bij het ondernemerschap

Personeel

  • (Om)scholing: bij verlies van werk of opdrachten, kan (om)scholing de kans op nieuw werk vergroten. Het Leerwerkloket biedt onafhankelijk advies over leren en werken. Voor iedereen: werkzoekenden, werknemers, scholieren, studenten én werkgevers. U kunt er dus terecht voor advies voor uzelf maar ook als werkgever voor uw medewerkers.
  • Personeel vragen of aanbieden: ondernemers hebben samen met de regio Hart van Brabant de website werk-samen opgericht. Deze website brengt bedrijven samen die, tijdens de corona-periode, personeel beschikbaar hebben óf juist medewerkers tekort komen. Deze website is gemaakt voor en door ondernemers uit onze eigen regio. 
  • Werken in de zorg: een aantal bedrijven in de zorg zoekt extra personeel. Voor een tijdelijke baan in de zorg kunt u contact opnemen met: www.extrahandenvoordezorg.nl, www.tzorg.nl, www.actiefzorg.nl. 

Station88

Station88 heeft, samen met Midpoint Brabant, Gemeente Tilburg (waaronder Ondernemersadvies), Werkgeverservicepunt Midden-Brabant (waaronder UWV en regiogemeenten), Leerwerkloket Midden-Brabant en Braventure, een Coronacrisisloket ingericht om ondernemers in de regio Midden-Brabant nog meer te ondersteunen. Het doel is om de economische impact te reduceren. Op www.station88.nl kunt u als ondernemer terecht bij de online helpdesk met vragen. Op diezelfde website vindt u ook diverse tools zoals trainingen en video's waarmee antwoord wordt gegeven op vragen of waarmee wordt voorzien in behoefte. 

Persoonlijke zorgen

Als inwoner van de gemeente Dongen kunt u met vragen of problemen over bijvoorbeeld schulden, opvoeding of zorg terecht bij De Entree. De Entree bekijkt samen met u wat u nodig heeft om zelf weer verder te kunnen. Ze kijken goed naar uw hulpvraag en uw situatie. Ze wijzen de weg naar hulp die bij u past.

Voor een luisterend oor, dag en nacht, via telefoon, chat of e-mail, kunt u terecht bij De Luisterlijn. Dit kan ook anoniem.

Handige links

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Of wilt u persoonlijk contact met iemand van de gemeente Dongen? Bel of mail via telefoonnummer 06-11725952 of stuur een e-mail naar ondernemers@dongen.nl. We helpen u graag.