Logo van Gemeente Dongen

Rijbewijs

Het aanvragen én ophalen van uw rijbewijs doet u persoonlijk bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak daarvoor eerst een afspraak via de button 'Afspraak maken' op deze pagina. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen: 

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen;
 • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet;
 • 1 Recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kosten

  Tarief 2021
Rijbewijs € 41,00
Gezondheidsverklaring CBR € 39,30
Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,10

Ophalen

5 werkdagen na uw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Indien uw mobiele telefoonnummer bij ons bekend is, ontvangt u tevens een sms-bericht. Uw rijbewijs kunt u tijdens openingstijden ophalen op het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor een vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Informatie over de geldigheid en de maatregelen rondom het coronavirus leest u op de website van het CBR

Spoed

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u € 34,10 extra. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag klaar. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. 

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
 • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden;
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool;
 • Bij omwisseling van uw trekkercertificaat.

De verklaring kunt u digitaal invullen op Mijn CBR. Deze digitale aanvraag geniet onze voorkeur, echter u kunt de Gezondheidsverklaring ook op het gemeentehuis aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Medische keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • U een medische beperking hebt;
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit minimaal 12 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.