Bescherm jezelf tegen cybercrime!

Cybercrime ligt overal op de loer. Het kan je privé treffen. Of op je werk. Of bij de vereniging waar je vrijwilligerswerk voor doet. Helaas komt het steeds vaker voor. Daarom in dit artikel: enkele tips om jezelf beter te beschermen.
Wat is cybercriminaliteit? Dat zijn criminele acties die worden gepleegd met inzet van computers en netwerken. Op vaak slinkse wijze wordt geprobeerd om gevoelige informatie te stelen, fraude te plegen of schade toe te brengen aan computersystemen.
Praktijkvoorbeelden
Oplichters bellen je met een nep-telefoontje of sturen een vals sms-bericht of WhatsApp’je. Ze doen zich dan voor als medewerker van je bank, een winkel of een overheidsinstantie (spoofing). Of je computer wordt binnengedrongen om toegang te krijgen tot privé-informatie (hacking). Andere voorbeelden zijn: phishing (een e-mail lokt je naar een valse website om daar persoonlijke gegevens in te vullen), identiteitsfraude (zonder betaling spullen kopen/huren op jouw naam), cyberstalking (digitaal lastigvallen of bedreigen), cyberpesten (digitaal pesten) en het verspreiden van malware (kwaadaardige software, zoals virussen).
Hoge prioriteit
Bij de politie heeft aanpak/preventie van cybercriminaliteit hoge prioriteit. Het college heeft het met hoofdletters opgenomen in de Begroting Dongen 2025. De gemeenteraad heeft er met een motie extra aandacht voor gevraagd. Burgemeester Hans Slagboom is de bestuurlijk kartrekker aanpak cybercriminaliteit in de regio Hart van Brabant. Belangrijk doel is steeds: hoe maken we onze inwoners weerbaarder?
Wat kun je eraan doen?
Met een goede basisbeveiliging van je desktop, laptop, tablet, smartphone kun je goede stappen zetten om jezelf beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.
Gebruik sterke wachtwoorden
Voor de toegang tot je computer, smartphone, apps: gebruik een ‘sterk’ wachtwoord. Dat is een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers, symbolen.
Update je software
Kwetsbaarheden in je software worden verholpen met ‘updates’. Maak snel gebruik van deze vernieuwingen voor je besturingssysteem, app, programma.
Pas op met onbekende mail
Krijg je een e-mail van een onbekende afzender? Vraagt deze om persoonlijke of financiële informatie? Om te klikken op een verdachte koppeling? Dat kan een phishing e-mail zijn. Laat je niet vangen!
Wees alert op social media
Ben op je hoede voor vriendschapsverzoeken en berichten van onbekenden.
Betaal vertrouwd online
Als je iets koopt via internet, wees dan voorzichtig met digitaal betalen. Reken af op een beveiligde website. Koop bij een betrouwbare verkoper.
Controleer je bankzaken
Bekijk regelmatig kritisch je bankafschriften. Dat helpt om verdachte activiteiten zo snel mogelijk op het spoor te komen.
Gebruik VPN
Kies een VPN-app (virtueel privé netwerk) en zet deze aan wanneer je een openbaar wifi-netwerk gebruikt. VPN versleutelt jouw internetverkeer en verbergt je IP-adres.
Twee keer identificeren!
Beveilig je account of clouddienst extra door instelling van tweestapverificatie. Zoals: een code die naar je telefoon wordt verstuurd. Of een scan van je vingerafdruk.
Doe aangifte
Mocht je slachtoffer worden van cybercrime: doe dan aangifte bij de politie, telefoon 0900-8844. Verzamel zoveel mogelijk informatie over wat je is overkomen. Maak screenshots. Registreer de verdachte e-mails, sms’jes of telefoonnummers.