Logo van Gemeente Dongen

Evenementen organiseren

Wat leuk dat u in onze ondernemende en actieve gemeente een evenement wilt organiseren. Bij het organiseren van een evenement komt vaak veel kijken. We helpen je graag op weg. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een vergunning nodig hebt of dat een melding voldoende is. Voor een privéfeest op eigen terrein, zoals een jubileum- of een huwelijksviering, is geen evenementenvergunning of melding nodig. 

Evenementenvergunning of melding?

Wanneer heeft u een vergunning nodig? Wanneer u op één of meer van onderstaande vragen met 'ja' beantwoordt moet u een evenementenvergunning aanvragen.

  • Zijn er bij het evenement meer dan 100 personen tegelijkertijd aanwezig?  
  • Wordt er voor 7.00 uur of na 23.00 uur muziek gemaakt of gedraaid?        
  • Begint het evenement vóór 10.00 uur ’s ochtends?                                       
  • Eindigt het evenement na 24.00 uur ’s avonds?                                            
  • Worden er objecten geplaatst met een oppervlakte van meer dan 10m² per object?                                                                                                      
  • Moeten er straten worden afgesloten?                                                          
  • Is er een belemmering voor het verkeer/hulpdiensten? 

Hulp en informatie

  • Gereedschapskist / informatiepakket: Om ervoor te zorgen dat een evenement goed wordt georganiseerd en veilig verloop heeft de gemeente regels opgesteld. Alle informatie die hiervoor nodig is voor organisatoren is gebundeld en afgestemd met organisaties die betrokken zijn. In dit document (de 'Gereedschapskist') vindt u deze informatie. Hierin leest u onder andere: wat verstaan we onder een evenement? Wanneer moet ook een omgevingsvergunning worden aangevraagd? Waar moet u rekening mee houden op het gebied van verkeer, veiligheid en gezondheid? Welke materialen stelt de gemeente beschikbaar?
  • Veiligheidsplan: Het opstellen van een veiligheidsplan helpt om jouw evenement veilig te laten plaatsvinden. De veiligheidsregio biedt een handige website voor het opstellen van een veiligheidsplan.
  • Toegankelijkheid: Wilt u meer weten over hoe u uw evenement zo toegankelijk mogelijk kunt maken voor mensen met een beperking? Bekijk dan de digitale routekaart.

Vergunning

Heeft u één of meerdere vragen met 'ja' beantwoord? Dan moet u voor uw evenement een vergunning aanvragen. Vul het online formulier in via de button 'Vergunning aanvragen'. 

Melding

Kunt u op basis van bovenstaande criteria volstaan met een melding? Maak dan een melding van een vergunningsvrij evenement. Dat kan met het online formulier vergunningsvrij evenement. Een buurtbarbecue is een vergunningsvrij evenement, maar moet wel gemeld worden. Doe dit minimaal 14 werkdagen van tevoren. 

Kosten evenementenvergunning

Wat een evenementenvergunning kost leest u in de actuele legesverordening. Dit is een vastgesteld document waarin de tarieven staan. 

Ontheffing Alcoholwet

Verkoopt u tijdens uw evenement zwak alcoholische dranken? Dan heeft u een ontheffing Alcoholwet (artikel 35) nodig. Deze vraagt u tegelijk met de evenementenvergunning aan via de button 'Aanvragen Ontheffing Alcoholwet'. 

Wat een ontheffing Alcoholwet kost leest u in de actuele legesverordening. Dit is een vastgesteld document waarin de tarieven staan.