Logo van Gemeente Dongen

Cliëntondersteuning

Cliëntondersteuners geven informatie en advies op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, (preventieve) zorg, jeugdzorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk & inkomen. Cliëntondersteuners zijn onafhankelijk en kunnen u de weg wijzen. Bijvoorbeeld naar activiteiten of hulpverleners in uw buurt.

Wat doet een cliëntondersteuner?

Cliëntondersteuners kunnen u helpen uw vraag duidelijk te krijgen en samen kunt u een oplossing bedenken die het beste bij uw situatie past. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat u zelf kunt doen om uw probleem op te lossen of wat mensen in uw omgeving kunnen doen. Een cliëntondersteuner kan u, als dat nodig is, helpen bij het inschakelen van uw omgeving voor hulp.

Hoe kom ik met een cliëntondersteuner in contact?

Er zijn meerdere organisaties die cliëntondersteuning bieden aan inwoners van Dongen. Hieronder volgt een overzicht van deze organisaties.

MEE De Meent Groep

MEE De Meent Groep biedt cliëntondersteuning aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, chronische ziekte of autisme spectrum stoornis. MEE is er voor jong en oud, voor direct betrokkenen, maar ook voor ouders of verzorgers.

IMW regio Tilburg 

IMW regio Tilburg is er voor jongeren en volwassenen met vragen of problemen waar ze zelf niet uitkomen. De hulpverleners bieden de ondersteuning die nodig is om zelf weer verder te kunnen.

ContourdeTwern

ContourdeTwern biedt ondersteuning aan jongeren, volwassenen. Mantelzorgers kunnen ook terecht bij de organisatie. Bij de helpdesk krijgt u van deskundige vrijwilligers hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren, aanvragen van toeslagen en bij belastingaangifte, het ordenen van de (financiële) administratie, het in kaart brengen van eventuele schulden en het begeleiden naar schuldhulpverlening.

Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD)

SWOD biedt ondersteuning, specifiek gericht op ouderen. De stichting beschikt o.a. over onafhankelijke cliëntondersteuners. Deze cliëntondersteuners zijn vrijwilligers, vaak met een achtergrond als vrijwillige ouderenadviseur, die een opleiding tot cliëntondersteuner hebben afgerond.

Zorgbelang

In Zorgbelang Brabant hebben zich een groot aantal patiënten- en cliëntenorganisaties verenigd. De organisatie biedt cliëntondersteuning. Het Adviespunt Zorgbelang richt zich op cliëntondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, langdurige zorg, jeugdhulp en het Sociaal Domein.

Hoe lang word ik ondersteund?

Cliëntondersteuning duurt in principe maar kort. De exacte duur is afhankelijk van uw vragen en uw situatie. Als er voor langere tijd ondersteuning nodig is, kan de cliëntondersteuner u helpen bij het aanvragen daarvan.

Kan een cliëntondersteuner mij helpen met een aanvraag bij de gemeente?

Als u een gesprek heeft bij De Entree of het Sociaal Team, dan kunt u, als u dat prettig vindt, iemand uit uw omgeving meenemen. Bijvoorbeeld een familielid, een vriend of een buurvrouw. Als u zelf niemand heeft die u kan ondersteunen tijdens het gesprek en u heeft hier wel behoefte aan, bijvoorbeeld omdat u het lastig vindt om goed te vertellen wat uw vraag precies is, dan kan een cliëntondersteuner met u meegaan naar dit gesprek.

Een cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het opstellen van uw persoonlijk plan en kan u, indien nodig, uitleg geven over het plan van aanpak/uw beschikking die u van de gemeente heeft ontvangt.

Zijn er kosten aan cliëntondersteuning verbonden?

Aan de hulp van een cliëntondersteuner zijn geen kosten verbonden.

Zijn cliëntondersteuners onafhankelijk?

Omdat het belangrijk is dat cliëntondersteuners u een objectief advies geven, zijn de cliëntondersteuners onafhankelijk. Dat betekent dat zij niet ook de beslissing nemen over uw aanvraag voor ondersteuning of voor een voorziening.