Geveltuin aanleggen
Wil je jouw straat en huis groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin een oplossing. Een geveltuin is een tuintje dat tegen de voorgevel van de woning is aangelegd. Een geveltuin brengt leven in jouw straat en fleurt de straat op! Ook helpt een geveltuin bij de afvoer van regenwater en het opnemen van fijnstof. Op deze pagina vind je een stappenplan met tips en regels voor de aanleg en onderhoud van je eigen geveltuin.
Stap 1: Informeren
- Vertel je buren dat je een geveltuin wilt aanleggen. Misschien kun je samenwerken met je buren of zelfs met de hele straat.
- Woon je in een huurwoning? Stem dan het aanleggen van het de geveltuin af met de verhuurder of woningbouwvereniging.
- Grenst de gevel van je woning aan de openbare weg of trottoir? Meld dan bij de gemeente dat u een geveltuin wilt aanleggen via dit aanmeldformulier.
Helaas is niet overal plaats voor een geveltuin. Als minimale breedte van het trottoir hanteert de gemeente 150 centimeter. De geveltuin blijft onderdeel van de openbare ruimte. Bij werkzaamheden aan straten, stoepen, kabels en leidingen kan het zijn dat je geveltuin in de weg ligt. De gemeente probeert dan de tuin te behouden, maar dat kan helaas niet altijd. De gemeente draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele beschadiging of verwijdering van de geveltuin.
Stap 2: Tegels verwijderen
Verwijder maximaal 60 cm aan tegels langs de gevel. Dat is 60 cm verharding langs de gevel. De bestratingsmaterialen zoals hele en halve tegels kunt u inleveren bij de milieustraat. Gebroken tegels kunnen daar in de puincontainer. Breng vervolgens een opsluitband aan van 6 cm breed, 20 cm hoog en 100 cm lang aan om de verharding op te sluiten. De rand van de opsluitband mag niet boven het de bestaande verharding van het trottoir uitsteken. De gemeente Dongen stelt betonnen opsluitbanden beschikbaar die je gratis kunt ophalen bij de milieustraat.
Stap 3: Vullen met tuingrond
Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter diep. Je kunt niet dieper graven vanwege mogelijke schade aan kabels en leidingen. Het zand (zonder puin) kun je ook inleveren bij de milieustraat. Vul het gat met tuingrond en meng de ondergrond er doorheen. De gemeente Dongen stelt tuingrond beschikbaar om jouw geveltuin mee aan te vullen. Dit kun je gratis ophalen bij de milieustraat. Let op: houd de grond op gelijke hoogte met het trottoir. Hiermee voorkom je dat grond wegspoelt.
Stap 4: Planten toevoegen
Welke planten het goed zullen doen in een geveltuin hangt af van de plek van het tuintje. Ligt jouw geveltuin in de zon of in de schaduw? Houd hier rekening mee bij het kiezen van de planten. Planten die uitgroeien tot grote struiken of bomen zijn niet geschikt voor een geveltuin. De wortels van deze planten worden namelijk erg groot, wat problemen kan geven voor de bestrating of leidingen in de grond. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van je woning. Je mag geen hekje aanleggen rondom de geveltuin. Ook reclame of andere uitingen zijn niet toegestaan.
Onderhoudstips
Om de geveltuin goed te kunnen onderhouden geven wij je graag tips. Zo houden we de openbare ruimte samen veilig en groen.
Verzorging
Planten hebben verzorging nodig. Knip ze, als het nodig is, een beetje bij. Geef regelmatig wat voeding omdat het maar een smal strookje is waarin ze kunnen groeien. Zorg ervoor dat de rest van de stoep goed bereikbaar blijft door op tijd planten op te binden of overhangende takken te verwijderen.
Water geven
Het is belangrijk om de nieuwe planten genoeg water te geven. Je kunt beter één keer veel water geven dan telkens een beetje. Probeer met het watergeven een regenbui na te bootsen. Dan trekt het water beter en dieper in de grond, naar de wortels van de planten. Houd er rekening mee dat bij een echte regenbui genoeg water in het geveltuintje terecht komt en of je nog water bij moet geven.
Klimplanten leiden
Om de klimplanten langs de gevel te laten groeien, is soms wat hulp nodig. Je kunt ook een rek tegen de muur aanmaken of de klimplant om uw regenpijp heen wikkelen. Het verschilt per plantensoort hoe u dat moet doen.
Snoeien
De meeste planten sterven in de winter af. Groenblijvende planten sterven niet af en geven uw geveltuintje het hele jaar een groene uitstraling. Zorg ervoor dat de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken te verwijderen.